Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Καταιγίδα περικοπών με γερμανική συνταγή

Μειώσεις ως και 40% των επιδομάτων στις ΔΕΚΟ- Απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα


 
  
Σε περικοπές των επιδομάτων των 26.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ ως και 40% με αρχή τις συγκοινωνίες και σε απομάκρυνση των συμβασιούχων μετά τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας από ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μεγάλων περικοπών δαπανών που έρχονται με τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση του ύψους του ελλείμματος και του χρέους για το 2010 από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και τις ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων που κινούνται στη γραμμή της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Εurogroup) αποφάσισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιστρέψει στους στόχους του μνημονίου εντός του 2011.

Ετσι, τον επόμενο χρόνο έρχεται καταιγίδα περικοπών στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία και στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, ενώ όσες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου λήγουν δεν θα ανανεώνονται.

Παράλληλα, για την αύξηση των εσόδων αποφασίστηκε να αυξηθεί από το 11% στο 13% ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ για βασικά είδη κατανάλωσης και να επισπευσθεί και να ισχύσει από την Πρωτοχρονιά η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης- κίνησης, ώστε να αποτραπεί το λαθρεμπόριο που οργιάζει στον χώρο των καυσίμων.

Ο στόχος είναι ένας και δεσμευτικός: να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι στόχοι του μνημονίου και να καταφέρει η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα στο 7,6% από 9,4% που διαμορφώνεται για εφέτος.

Οι περικοπές σύμφωνα με τη «γερμανική συνταγή» που προβλέπονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 πρέπει να οδηγούν σε απόλυτους αριθμούς στη μείωση του ελλείμματος από τα 22 δισ. ευρώ εφέτος στα 17 δισ. ευρώ το 2011.

Μετά τη θύελλα που προκλήθηκε από την πιεστική στάση του αυστριακού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος απείλησε να «φρενάρει» την καταβολή της τρίτης δόσης της βοήθειας, η κυβέρνηση ανέλαβε ρητή δέσμευση ότι μέσα στο 2011 θα τα καταφέρει πάση θυσία να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου.

Ετσι, προχωρεί στην ενίσχυση του προγράμματος λιτότητας, δηλαδή σε σημαντικό ύψος περικοπών 4 δισ. ευρώ που αφορούν τον στενό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πάντως, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το βάρος του προϋπολογισμού μετατοπίζεται στον περιορισμό των πάσης φύσεως δαπανών και λιγότερο στα έσοδα, καθώς με βάση τη δέσμευση της κυβέρνησης δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι. Σε ό,τι αφορά τις περικοπές των δαπανών, στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,5 δισ. ευρώ, των νοσοκομείων κατά 1 δισ. ευρώ και μετά τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ 1 δισ. ευρώ. Επίσης, σημαντική οικονομία θα γίνει και στις εξοπλιστικές δαπάνες, ενώ από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση προσδοκά περικοπές δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τέλος, νέες περικοπές θα προκύψουν και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, μετά την αναθεώρηση από τη Εurostat των στοιχείων για το έλλειμμα, θα γίνει εξ ολοκλήρου το 2011. Δεδομένου ότι το μνημόνιο προβλέπει ήδη μέτρα ύψους 9,15 δισ. ευρώ, στον νέο προϋπολογισμό αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ.

Σύσκεψη Παπακωνσταντίνου με Παπαδήμο
Τα μέτρα κλείδωσαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (αριστερά), παρουσία για πρώτη φορά του ειδικού συμβούλου του Πρωθυπουργού σε θέματα Οικονομίας και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμου και των μελών της τρόικας. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών επι σκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ότι υπήρξε συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα που αφορούν τις δαπάνες καθώς και για τα έσοδα, και φυσικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την τρίτη δόση της βοήθειας. Αλλωστε όλα τα μέτρα θα περιγράφονται αναλυτικά στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, το οποίο δεν θα αναφέρεται καθόλου σε μέτρα όπως είναι οι περικοπές μισθών και συντάξεων ή η πρόσθετη φορολογία, πέραν αυτής που προβλέπεται στο μνημόνιο.

Αυξήσεις τιμών σε καταναλωτικά αγαθά
Από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 11% που είναι σήμερα για δεκάδες καταναλωτικά αγαθά, όπως τυποποιημένα τρόφιμα, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, είδη ατομικής καθαριότητας και φροντίδας κτλ.,

σε 13%, με παράλληλη μείωση σε 6,5% ορισμένων υπηρεσιών που αφορούν τον πολύπαθο τουριστικό κλάδο (ξενοδοχεία κτλ.) και των φαρμάκων.

Δεν προβλέπεται να σημειωθεί μετακίνηση συντελεστών ΦΠΑ κάποιων προϊόντων (όπως το ψωμί κ.ά.) από 11% σε 23%, πρόταση που είχε υποβληθεί κατά τις συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα. Οπως αναφέρει μιλώντας προς «Το Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου η πρόταση αυτή δεν προκρίθηκε καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας αντιλήφθηκαν ότι κάτι τέτοιο θα επέφερε σημαντική επιβάρυνση στα νοικοκυριά και περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. Επίσης, αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα από τις αρχές του 2011 η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι όσα νοικοκυριά προμηθευτούν από τον Ιανουάριο του 2011 πετρέλαιο θέρμανσης θα τους επιβληθεί πρόσθετη επιβάρυνση σε σχέση με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, περίπου 60 λεπτά το λίτρο. Από τη νέα αυτή φορολογία θα εξαιρεθούν ορισμένες κατηγορίες πολιτών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κ.ο.κ. Πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει η κυβέρνηση από τις «φοροδίκες εξπρές» καθώς για να προσφύγει κανείς στα φορολογικά δικαστήρια θα πρέπει να καταβάλει το 25% του προστίμου που του έχει επιβληθεί από τις ΔΟΥ, τα τελωνεία ή το ΣΔΟΕ.

Απολύσεις και μετατάξεις
Το λουκέτο που θα τεθεί σε οργανισμούς και ΝΠΔΔ, που κρίνονται χωρίς αντικείμενο, θα έχει ως αποτέλεσμα μα μην ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου περίπου 60.000
εργαζομένων. Εκτός τούτου, εγείρει ερώτημα το αν θα παραμείνουν τελικά στη θέση τους οι υπάλληλοι που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καθώς έχουν τοποθετηθεί σε προσωποπαγείς θέσεις. Τυχόν κατάργηση οργανισμών ή αλλαγή οργανογραμμάτων, ακόμη και του στενού δημόσιου τομέα, σημαίνει ότι οι υπάλληλοι αυτοί θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν. Οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας εργάζονται κυρίως στις ΔΕΚΟ. Το μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών, θα μεταταχθεί σε άλλες θέσεις του Δημοσίου, πράγμα το οποίο δημιουργεί προβλήματα, με δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρος και θα αποκλείσει οποιαδήποτε πρόσληψη νέου προσωπικού σε βάθος χρόνου.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=323046&dt=18/11/2010#ixzz15cP7dFW4