Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Το Δουβλίνο θέλει λεφτά χωρίς μνημόνιο...

Ελεγχοι στα δημοσιονομικά και στο τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας πριν από την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης
 
 
«Το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να γίνει βιώσιμο και γι΄ αυτό θα χρειαστεί κάποιας μορφής αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση» δήλωσε χθες το βράδυ ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη βοήθεια που πρόκειται να λάβει η Ιρλανδία. Η τρόικα πιάνει από σήμερα δουλειά στο Δουβλίνο.
Υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ βρίσκονται από σήμερα στην Ιρλανδία προκειμένου να ελέγξουν τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και τα προβλήματα του τραπεζικού της συστήματος και να προλειάνουν το έδαφος για την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει ακόμη σχετικό αίτημα, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν παραδέχθηκε χθες ότι η παροχή βοήθειας προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες.

«Καλωσορίζουμε την πρόθεση των ιρλανδικών αρχών να εφαρμόσουν ένα αποφασιστικό, πολυετές πρόγραμμα οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα» δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ΔΝΤ, διευκρινίζοντας ότι η τριμερής αποστολή φθάνει στη χώρα «έπειτα από αίτημα των ιρλανδικών αρχών» προκειμένου να προσδιοριστούν οι όροι της παρεχόμενης βοήθειας.

Η κυβέρνηση του Μπράιαν Κόουεν δηλώνει ότι είναι «εξαιρετικά πρόωρο» να προσδιοριστεί η διάρκεια ολοκλήρωσης της προπαρασκευαστικής αποστολής ΕΕ- ΔΝΤΕΚΤ, καθώς και το ακριβές ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Επισημαίνεται πάντως ότι οι συζητήσεις, που έχουν τον «χαρακτήρα του κατεπείγοντος» προκειμένου να κατευναστούν «οι σοβαρές αναταράξεις που προκαλούν οι αγορές στην Ιρλανδία και στο σύνολο της ευρωζώνης» , δεν έχουν προδιαγεγραμμένη κατάληξη. Στην πραγματικότητα έχουν τεθεί δύο λύσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό που επιθυμεί η ιρλανδική πλευρά είναι να λάβει ένα μικρό πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ- όσα δηλαδή έχει στοιχίσει στο δημόσιο ταμείο η διάσωση των τραπεζών. Η δεύτερη πρόταση προβλέπει πακέτο στήριξης του συνόλου της οικονομίας που θα μπορούσε να φθάνει στα 100 δισ. ευρώ. Αυτό όμως συνεπάγεται τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων από αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011, κάτι το οποίο θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση. Η πάγια θέση του Λένιχαν είναι ότι το ιρλανδικό πρόβλημα δεν είναι δημοσιονομικό αλλά τραπεζικό, και συνεπώς η όποιας μορφής βοήθεια θα πρέπει να είναι «μικρής κλίμακας και εστιασμένη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο». «Εχουμε κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη των εταίρων μας σχετικά με την οικονομική μας πολιτική» δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο ιρλανδός υπουργός. Αλλωστε το μέγεθος των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα είναι αυτό που τρομάζει όχι μόνο τους διεθνείς επενδυτές αλλά και τους Βρετανούς. Οι βρετανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στο ιρλανδικό χρέος περισσότερο από κάθε άλλη καθώς έχουν στη διάθεσή τους τίτλους αξίας 150 δισ. δολαρίων. Για τον λόγο αυτόν ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν αποφάσισε χθες να συμμετάσχει η χώρα του στο πακέτο διάσωσης που θα δοθεί στην ιρλανδική κυβέρνηση. «Η Ιρλανδία είναι ο πιο κοντινός μας γείτονας και είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να ενισχυθεί η ιρλανδική οικονομία ώστε να έχουμε ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα» δήλωσε χθες ο κ. Οσμπορν.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=367954&dt=18/11/2010#ixzz15cRLypbV