Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

«Ιδιώτες στο μηχανισμό σημαίνει χρεοκοπία»

Η επιμονή της Γερμανίας να ενταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας σε έναν ενδεχόμενο μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρέους σπρώχνει τις οικονομίες κρατών όπως η Πορτογαλία και η Ολλανδία στη χρεοκοπία, υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η στάση του Βερολίνου είναι υπεύθυνη για τις πιέσεις που δέχονται τα ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Μπορεί να 'σπάσει πλάτες', μπορεί να οδηγήσει οικονομίες προς τη χρεοκοπία", είπε. Οι αγορές ανέβασαν τα σπρέντ, σαν να επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν μια "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ανέφερε.
Ζήτησε από την Ε.Ε. να υιοθετήσει περισσότερο επιθετική πολιτική, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο και νέας κρίσης. "Ο,τι και να κάνει η πολιτική οι αγορές κινούνται πιο γρήγορα και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση δράση σε επίπεδο Ε.Ε". Καταλόγισε, δε, στις ευρωπαϊκές ηγεσίες αδυναμία κατανόησης για το ότι μπορούν και πρέπει  να αλλάξουν τα πράγματα και να αποφύγουν μία νέα κρίση.
"Οχι" σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων
Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι στην Ελλάδα χρειάστηκε "να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης" και υπογράμμισε πως παρά τις προτάσεις των συντηρητικών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η δημοσιονομική σταθερότητα δεν είναι το παν, αφού δεν γίνεται να υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Φόρος Τόμπιν για την Ανάπτυξη
Ο πρωθυπουργός επανέφερε στο προσκήνιο πρόταση για την εφαρμογή φόρου 0.05% επί χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα αποτελέσει μέθοδο χρηματοδότησης της ανάπτυξης με κεφάλαια της τάξης των 400 δισ. ευρώ .
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του G20 ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "μία ευκαιρία προκειμένου να επέλθει ισορροπία ανάμεσα στις αγορές κεφαλαίου και τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις".
πηγή