Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Πακιστάν: Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο χριστιανή με την κατηγορία της «βλασφημίας»


Λαχώρη, Πακιστάν: Μια χριστιανή γυναίκα που ονομάζεται Asia Bibi, καταδικάστηκε σε θάνατο από Τοπικά Δικαστήρια μετά το τέλος μίας δίκης που κράτησε ένα χρόνο, με την κατηγορία της «βλασφημίας» για την οποία την μήνυσαν μουσουλμάνοι χωρικοί από το χωριό Ittanwali, όπου διέμενε εδώ και αρκετές γενιές.
Ενώ εργαζόταν σε αγροκτήματα μαζί με άλλες μουσουλμάνες, κάποιες μουσουλμάνες ξεκίνησαν συζήτηση με την Bibi για τα θέματα της θρησκείας, στις 19 Ιουνίου του 2009. Οι γυναίκες, που την ονόμαζαν «άπιστη» και τον Χριστιανισμό μια «θρησκεία των απίστων», άρχισαν να την πιέζουν για να γίνει μουσουλμάνα.
Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο κάποιες γυναίκες της ζήτησαν να φέρει λίγο πόσιμο νερό και μετά αρνήθηκαν να το πιουν, πυροδοτώντας μια σειρά από σχόλια και προκαταλήψεις, όπως ότι το νερό που μαζεύτηκε από μια χριστιανική, ήταν "ακάθαρτο".
Η Bibi, 45 ετών, που είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά, υπερασπίστηκε την χριστιανική της πίστη με τις λίγες γνώσεις της και είπε στις μουσουλμάνες ότι ο Χριστιανισμός είναι η μόνη αληθινή θρησκεία, κάτι που στο άκουσμά του έκανε τις μουσουλμάνες να αρχίσουν να φωνάζουν και να την κατηγορούν ότι «μιαίνει τον προφήτη Μωάμεθ».
Οι Μουσουλμάνοι άνδρες που εργάζονται σε διπλανά χωράφια, επίσης, συγκεντρώθηκαν και επιτέθηκαν στην Asia Bibi, η οποία κατέφυγε στο χωριό της και κλείστηκε στο σπίτι της. Ο οργισμένος όχλος των μουσουλμάνοι την ακολούθησε και την έβγαλε έξω από το σπίτι με τη βία και άρχισε να την χτυπάει. Άρχισαν να βασανίζουν και τα παιδιά της, αλλά εν τω μεταξύ κάποιος ενημέρωσε την αστυνομία.
Η αστυνομία πήρε την Bibi στο αστυνομικό τμήμα και κατέθεσε μήνυση εναντίον της σύμφωνα με το άρθρο 295-Β και Γ του Πακιστανικού Ποινικού Κώδικα, αλλά έστειλε μια ομάδα να προστατεύσει τους άλλους χριστιανούς του χωριού Ittanwali.
Οι παραβάτες του άρθρου 295 Β και Γ του Κώδικα αντιμετωπίζουν την ποινή της ισόβιας φυλάκισης ή του θανάτου, αλλά είναι η πρώτη φορά, στην ιστορία του Πακιστάν, που δικαστήριο καταδικάζει γυναίκα σε θάνατο.
Η ‘Release International’ μια ομάδα υποστήριξης για διωκόμενους χριστιανούς σε όλο κόσμο έκανε γνωστή την υπόθεση της Bibi και έχει ξεκινήσει μια online αίτηση για την εξασφάλιση της δικαιοσύνης για εκείνη.
Εν τω μεταξύ, το Πακιστανικό Χριστιανικό Κογκρέσο (PCC) έχει εκφράσει την ανησυχία του για την καταδίκη σε θάνατο της Asia Bibi και έχει προσφύγει στον Πρόεδρο του Πακιστάν για να αποσύρει την ψεύτικη υπόθεση ενάντια στην Bibi αμέσως.
Το PCC πιέζει την κυβέρνηση του Πακιστάν να καταργήσει το νόμο περί βλασφημίας και έχει οργανώσει πολλές διαλέξεις στο Πακιστάν και στις ΗΠΑ.

Ο Ashiq Masih, ο σύζυγός της, (φώτο κάτω) είπε ότι η οικογένεια βρίσκεται σε κατάσταση σοκ , και πιστεύει ότι ο δικαστής δέχθηκε πιέσεις για να κρίνει την σύζυγο του ένοχη .
«Δεν μπορώ να το πιστέψω».
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είχε ακόμα την καρδιά να πει την κακιά είδηση στα μικρότερα παιδιά του.
"Δεν έχω πει την απόφαση του δικαστηρίου στις δύο νεότερες κόρες μου ", είπε.
"Μου ζήτησαν να πολλές φορές νέα για τη μητέρα τους, αλλά δεν μπορώ να πάρω το θάρρος να τους πω ότι ο δικαστής καταδίκασε τη μητέρα τους σε θάνατο για ένα έγκλημα που ποτέ δεν έχει διαπράξει."
Ο Shahzad Kamran, της χριστιανικής διακονίας ‘Sharing Life Ministry Pakistan’, δήλωσε: «Στην αστυνομία ασκήθηκε πίεση από τον όχλο των μουσουλμάνων, συμπεριλαμβανομένων και κληρικών, που ζητούσαν να τους δοθεί η Asia ώστε να την θανατώσουν, επειδή είχε μιλήσει άσχημα για τον προφήτη Μωάμεθ
"Έτσι, η αστυνομία έσωσε τη ζωή της, αλλά στη συνέχεια καταχωρήθηκε εναντίον της, η κατηγορία της βλασφημίας ."
Πρόσθεσε ότι είχε κρατηθεί φυλακισμένη σε απομόνωση για περισσότερο από ένα χρόνο, πριν την καταδίκη της σε θάνατο τη Δευτέρα.
«Η δίκη ήταν καθαρή», είπε. "Ήταν αθώα και ποτέ δεν είπε αυτά τα λόγια"(Στην φώτο κάτω μαζί με τις κόρες της έξω από το Δικαστήριο).
Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι ο νόμος περί βλασφημίας χρησιμοποιείται πια συχνά για να εισάγει διακρίσεις εις βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως είναι και τα εκτιμώμενα τρία εκατομμύρια Χριστιανών , σε μια χώρα 126 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Τον Ιούλιο, κατηγόρησαν δύο χριστιανούς για «βλασφημία» και πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν έξω από ένα δικαστήριο στο Faisalabad (Βλέπε πλήρες άρθρο ΕΔΩ).
Μια έκθεση της αμερικάνικης επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία πέρυσι κατέληξε: «Αν και έχουν υπάρξει περιστασιακά αθωωτικών αποφάσεων για κατηγορούμενους για βλασφημία, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις εκείνοι που αθωώθηκαν έχουν αναγκαστεί να κρύβονται, από το φόβο επιθέσεων θρησκευόμενων εξτρεμιστών".
Ο Αλί Χασάν Νταγιάν, του Human Rights Watch, είπε ότι ο νόμος περί βλασφημίας πρέπει να καταργηθεί.
"Ουσιαστικά ο νόμος περί βλασφημίας χρησιμοποιείται ως εργαλείο δίωξης και δεν έχει τίποτα να κάνει με τη θρησκεία."
"Κάνει τις θρησκευτικές μειονότητες ιδιαίτερα ευάλωτες επειδή συχνά χρησιμοποιείται εναντίον τους."
 Πηγή ΕΔΩ και ΕΔΩ
το είδα ΕΔΩ