Η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μια νέα "άγκυρα" χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στη Καρλσρούη, όπως μεταδίδει ο Αθήνα 984.
Μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο του CDU, η κα. Μέρκελ τόνισε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.
Η ομιλία της σημειώθηκε ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να συμφωνήσει στην ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ώστε να τερματιστούν οι αναταράξεις στην αγορά χρήματος και να αναχαιτισθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.
"Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει", είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη προς τους συνέδρους του CDU.
"Η ιδέα των ευρωπαϊκών αξιών και της ενότητας θα έχουν αποτύχει. Μια ιδέα που έδωσε ισχύ και ευημερία στην ήπειρό μας, μετά τους πολέμους και την καταστροφή του προηγουμένου αιώνα. Εναπόκειται σε εμάς. Εναπόκειται σε εμάς η δημιουργία μιας νέας άγκυρας, μιας κουλτούρας σταθερότητας στην Ευρώπη", είπε η Καγκελάριος.
Οι προσπάθειες του Βερολίνου να επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαχειριστεί τυχόν μελλοντικές κρίσεις, μέσω της ανάληψης από τον ιδιωτικό τομέα μέρους του κόστους αναδιάρθρωσης χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης, έχει προκαλέσει τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού στην Ευρώπη, επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερ.
"Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον ώστε μια κρίση να μην ξανασυμβεί", είπε στη διάρκεια της ομιλίας της.
Όπως μεταδίδει το Ρόιτερ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας αναφορικά με την ανάληψη του βάρους ενδεχόμενης χρεοκοπίας (σ.σ. κράτους μέλους της ευρωζώνης) από τις τράπεζες και από τους κατόχους και τις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να εξωθήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία και έχει επηρεάσει ανοδικά το επίπεδο των επιτοκίων στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
"Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία....Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες στην χρεοκοπία, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι.
Η κα. Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του Χάνς Άϊχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το "SPD", που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, έδρασε επιπόλαια, είπε η κα. Μέρκελ.
"Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άϊχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου", είπε η κα. Μέρκελ. "Ήταν μια πολιτική απόφαση....οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι", πρόσθεσε.
Δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία, μια από τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως, δεν ανέχεται να τιμωρείται για τις επιτυχίες της, αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
"Δεν θα επιτρέψουμε να τιμωρηθούμε για κάτι που κάνουμε καλά", είπε η Μέρκελ. "Δεν θα επιτρέψουμε να μαστιγωθούμε επειδή εξάγουμε καλά προϊόντα, κατασκευασμένα στην Γερμανία, σε ολόκληρο τον Κόσμο".
Παπανδρέου: Η στάση της Γερμανίας αυξάνει το κόστος δανεισμού
Η σκληρή στάση της Γερμανίας για τις τράπεζες και τις αγορές ομολόγων που προτείνει να μοιράζονται τον κίνδυνο στάσης πληρωμών οποιουδήποτε μέλους της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει ορισμένες οικονομίες στη χρεοκοπία, δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως μεταδίδει το Reuters.
“Δημιούργησε ένα σπιράλ ανοδικό για τα επιτόκια των χωρών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία,” ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
“Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σε μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Μπορεί να αναγκάσει οικονομίες να χρεοκοπήσουν.”
Moody΄s: Η γερμανική πρόταση θα διευρύνει τις ανισότητες στην Ε.Ε.
Οι ανησυχίες για τη γερμανική πρόταση ενός μηχανισμού που θα προβλέπει συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους "αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα κόστη χρηματοδότησης και την πρόσβαση στις αγορές για ορισμένα κράτη", εκτίμησε ο Dan McGovern, επικεφαλής της Moody΄s Investors Service στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
"Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αυτό αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις πιο αδύναμες χώρες και να μεγαλώσει τις διαφορές μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει και στον τραπεζικό κλάδο", δήλωσε το στέλεχος της Moody΄s.
Πηγή:www.capital.gr