Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010
Εβδομάδα... βαθμολογίας από την Τρόικα
Εύσημα για την προσπάθεια αλλά... λίαν καλώς για την πορεία των δαπανών και την πάταξη της φοροδιαφυγής αναμένεται να είναι η βαθμολογία της Τρόικας που ξεκινά σήμερα τη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα θα αφήσει ουσιαστικά την Ελλάδα «μετεξεταστέα» για τον Μάρτιο του 2011. Τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει πως μπόρεσε να φέρει σε πέρας έναν χρόνο Μνημονίου κοινοποιώντας στοιχεία για το σύνολο του 2010 (π.χ. πόσα πραγματικά ήταν τα έσοδα της περαίωσης, των αυξημένων φόρων και την πλήρη εικόνα των δαπανών νοσοκομείων, ταμείων, δήμων και ΔΕΚΟ).Το ζήτημα για το οικονομικό επιτελείο είναι πλέον διπλωματικό: θέλουν η Τρόικα να αποφύγει σκληρούς χαρακτηρισμούς για αστοχίες, να εγκρίνει τη δόση του Δεκεμβρίου και να απευθύνει γενικές συστάσεις για βελτιώσεις που θέλει να δει στην επόμενη κάθοδο, αυτή του Φεβρουαρίου...
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι η κυβέρνηση, επικαλούμενη την ανάγκη για κοινωνική ηρεμία, αλλά και την προσαρμογή που έχει ήδη γίνει, θέλει:
1. Να αποφευχθεί (αυτό το τρίμηνο) η λήψη σκληρών μέτρων όπως απολύσεις στο δημόσιο αλλά και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων (αυτό ήταν το μήνυμα της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό που έγινε το Σάββατο). Ως αντάλλαγμα υπόσχονται μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε νοσοκομεία, δαπάνες υγείας, ΔΕΚΟ και δήμους με την αυξημένη εποπτεία τεχνοκρατών της τρόικας.
2. Να δοθεί το πράσινο φως για στοχευμένες παροχές και κίνητρα (π.χ. χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε κάποιες υπηρεσίες). Σε κοινωνικό πεδίο επιχειρείται η αναδίπλωση από την απόφαση του Αυγούστου περί συνολικής άρσης των κλαδικών συμβάσεων.
Ωστόσο, το τοπίο παραμένει ακόμη ρευστό, αφού υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Ελλάδας - Τρόικας αναφορικά με τις επιδόσεις επί του Μνημονίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση υπολογίζει έλλειμμα οριακά άνω του 9% για φέτος, ενώ η Τρόικα το τοποθετεί περί το 9,8% του ΑΕΠ (ο στόχος βάσει Μνημονίου είναι 7,8% του ΑΕΠ).
Δηλαδή, οι επιτηρητές εκτιμούν ότι πέρα από την αναθεώρηση της Eurostat για την περίοδο 2006-2009 που θα προκαλέσει πρόσθετο «βάρος» φέτος κατά 1% περίπου, θα υπάρχει ισόποση επιβάρυνση από αστοχίες στο Μνημόνιο οι οποίες δεν θα είναι αποδεκτές.
Ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων που ουσιαστικά «κληρώνουν» σήμερα και αύριο (την Τρίτη το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για τις Βρυξέλλες όπου θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο Eurogroup και για την Πέμπτη προγραμματίζεται η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή) θα διαμορφωθεί το επιπλέον «πακέτο» του 2011 που μπορεί να φτάσει στα 4,6 δισ ευρώ.
Ρυθμιστής για το κατά πόσο αυτή η «τρύπα» δεν θα διευρυνθεί εκ νέου τους επόμενους μήνες, παραμένει η πορεία των εσόδων το τελευταίο δίμηνο: απομένουν 13,2 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος των 57,8 δισ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί το 1 δισ. ευρώ των τελών κυκλοφορίας πρέπει το κράτος να εισπράξει 6,1 δισ. ευρώ τον μήνα, όταν μέχρι στιγμής η μέγιστη είσπραξη είναι 4,4 δισ. ευρώ...
Πηγή:www.capital.gr