Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Στα ύψη "βλέπουν" το πετρέλαιο οι αναλυτές το 2011

Η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από ό,τι αυτή της προσφοράς, παρακινώντας τους περισσότερο έγκυρους αναλυτές να προβλέπουν ότι το 2011 θα καταγραφούν οι δεύτερες υψηλότερες τιμές-ρεκόρ.

Η Sanford C. Bernstein & Co., οι εκτιμήσεις της οποίας τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκαν 1% περίπου μακριά από τη μέση τιμή των 79,60 δολαρίων του 2010, εκτιμά ότι το αργό θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Η Natixis Bleichroeder Inc., η οποία συνδέεται με την Bernstein, βλέπει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι, 26% υψηλότερα από ό,τι ήταν το 2010.

Η παγκόσμια χρήση πετρελαίου θα αυξηθεί 1,7% στο επίπεδο-ρεκόρ των 87,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως φέτος, ενώ η παραγωγή θα αυξηθεί 0,9%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, την μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα πετρελαίου παγκοσμίως, αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 9% φέτος από το 10%, το ποσοστό αυτό είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο της αμερικανικής οικονομίας, και εξαπλάσιο από αυτό της ευρωπαϊκής.

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, η παραγωγική ισχύς αναμένεται να σημειώσει την μεγαλύτερη πτώση από το 2003, καθώς οι εξαγωγείς, μεταξύ των οποίων και τα 12 κράτη-μέλη του OPEC, αυξάνουν την προσφορά, σύμφωνα με την Bernstein.

«Αναμένουμε ότι ο OPEC θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή, προκαλώντας μια μείωση της δυναμικής, που για μας γίνεται ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας για τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Oswald Clint, ο οποίος αντικατέστησε τον Neil McMahon τον Αύγουστο ως επικεφαλής πετρελαϊκής ανάλυσης της Bernstein.



Πηγή:www.capital.gr