Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ξέσπασμα θρησκευτικής βίας στην Αίγυπτο

Φόβοι για το ξέσπασμα θρησκευτικής βίας στην Αίγυπτο, μετά την αιματηρή επίθεση με τους 21 νεκρούς, σε κοπτική εκκλησία, στην Αλεξάνδρεια.

Στο Κάιρο, εκατοντάδες κόπτες συγκεντρώθηκαν στον περίβολο του καθεδρικού ναού του Αγίου Μάρκου, έδρα του κοπτικού ορθόδοξου Πατριαρχείου, παρενοχλώντας τους υπευθύνους που ήρθαν να υποβάλουν τα συλλυπητήριά τους.

Στόχος πετροβολισμών έγινε ένας υπουργός, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι περικύκλωσαν και άρχισαν να χτυπούν το αυτοκίνητο του ιμάμη Αλ Άζχαρ.

Χθες το βράδυ, επεισόδια ξέσπασαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, όπου πολλές εκατοντάδες κόπτες χριστιανοί διαδήλωσαν μπροστά από την εκκλησία που χτυπήθηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, προτού βάλουν φωτιά σε σκουπιδοτενεκέδες.

Το Σάββατο, επίσης, είχαν σημειωθεί συμπλοκές μεταξύ νεαρών χριστιανών και αστυνομικών.

Τέλος, στο νότο της χώρας, κόπτες επιτέθηκαν σε έναν μουσουλμάνο και κατέστρεψαν τρία αυτοκίνητα. "Κάποιος θέλει να κάνει τη χώρα να εκραγεί" και να προκαλέσει "θρησκευτικό εμφύλιο πόλεμο" στην Αίγυπτο, έγραφε η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Rose el-Youssef, ενώ η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Chourouq έκανε λόγο για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου.



Πηγή:www.capital.gr