Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μόσχα: Επιμένει στο έργο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Η Ρωσία δεν εγκαταλείπει το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά θα ελαχιστοποιήσει το κόστος του, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της Transneft, Ιγκόρ Ντέμι, στο πρακτορείο Ria Novosti, χθες το απόγευμα. Νωρίτερα, την ίδια μέρα, η ρωσική εφημερίδα ‘Βεντόμοστι’, είχε γράψει ότι στην αναμενόμενη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου και των μετόχων της εταιρείας του έργου «Τρανσμπόλκαν Πάιπλαΐν»/ "Трансболкан Пайплайн" στο οποίο συμμετείχαν οι εταιρείες Τράνσνεφτ, Ροσνεφτ και Γκαζπρόμ Νέφτ, θα καταγγελθούν οι συμμετέχοντες χώρες, Βουλγαρία και Ελλάδα, γιατί σταμάτησαν την παροχή των οφειλόμενων τους ποσών, για τις εργασίες κατασκευής του αγωγού.

«Δεν σκοπεύουμε να διαλύσουμε την εταιρεία που ανέλαβε το έργο, απλά θα ασχοληθούμε με την μείωση του κόστους της», δήλωσε ο Ντέμι προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία συνεχίζει να μην πληρώνει την εισφορά της, ακολουθεί σε αυτό και η Ελλάδα και τώρα το έργο χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με την Τράνσνεφτ, η οποία είναι κορυφαία κοινοπραξία και κατέχει το 51 τοις εκατό των μετοχών, το χρέος της Βουλγαρίας στην εταιρία «Τρανμπόλκαν Παιπλάΐν», ανέρχεται στα 7,3 εκατ. ευρώ και της Ελλάδας στο 1, 269 εκατ.Αντικρουόμενες απόψεις στο μεταξύ υπάρχουν από την βουλγαρική πλευρά, αφού είχε προηγηθεί η δήλωση του βούλγαρου υπουργού Οικονομικών, Συμεών Ντιάκοφ, ότι η βουλγαρική πλευρά δεν ενδιαφέρεται για το έργο.
Στο μεταξύ, ο Ιγκόρ Ντέμι, απευθυνόμενος προς τους μετόχους ανακοίνωσε την ελαχιστοποίηση του κόστους της εταιρίας για το συγκεκριμένο έργο με μείωση των μισθών των εργαζομένων, με τη συρρίκνωση των διοικητικών στελεχών, τη μείωση των οργανωτικών εξόδων στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ενοίκια των γραφείων της ρωσικής εταιρίας.
--Τίτλος: «Москва отрича да спира "Бургас-Александруполис»Δημοσίευση: Mediapool, 16.2.2011.
echedoros-a