Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τα υπερισχυρά λέιζερ δημιουργούν νέες προοπτικές



Υπερισχυρό λέιζερ εκπονείται στη Ρωσία, στο Πανεπιστήμιο Νίζνι Νόβγκοροντ. Σε λιγότερο από ένα έτος στο Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει συσκευή, η οποία θα είναι ένα εκατομμύριο φορές ισχυρότερη από το μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στον κόσμο.

Ο τομέας χρησιμοποίησής της είναι ευρύς – από τις θεμελιώδεις επιστημονικές έρευνες ως τη θεραπεία του καρκίνου. Για την εφαρμογή του προγράμματος έχει προσκληθεί ο Διευθυντής του Παρισινού Ινστιτούτου ακραίων πεδίων φωτός προφέσορας Ζεράρ Μούρου. Ο επιστήμονας είναι πεπεισμένος ότι το δημιουργούμενο στο Νίζνι Νόβγκοροντ εργαστήριο για τη διεξαγωγή ερευνών στον τομέα των ισχυρών λέιζερ δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες:

«Οι προοπτικές, - λέει ο προφέσορας, είναι πολύ μεγάλες! Εργαζόμαστε στον τομέα της φυσικής λέιζερ, η οποία ασχολείται με την αλληλεπίδραση του φωτός και της ύλης, πράγμα πολύ επίκαιρο σήμερα. Θέλουμε, π.χ., να αντιληφθούμε τη φυσική του κενού, να τη χωρίσουμε σε στοιχεία. Αυτές οι θεμελιώδεις έρευνες έχουν μεγάλη σημασία και στο μέλλον θα συμβάλουν στην εκπόνηση μεθόδων θεραπείας του καρκίνου με ιόντα».

Πρόκειται για τη δημιουργία κατ΄αρχήν νέων κατευθύνσεων στην ιατρική όπως, π.χ., η θεραπεία με πρωτόνια, η τομογραφία με λέιζερ. Τέτοιου είδους έρευνες διεξάγονται μόνο στη βάση ισχυρών συσκευών λέιζερ, ο αριθμός των οποίων στον κόσμο είναι μικρός. Η εγκατάσταση, που δημιουργείται στο Πανεπιστήμιο Νίζνι Νόβγκοροντ μας παρέχει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή σε ένα πολύ ενδιαφέρον ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τη συμμετοχή 4 χωρών, μας είπε το αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, φυσικός Αλεξάντρ Σεργκέγιεφ. Σε κάθε μιά απ΄αυτές τις χώρες θα κατασκευαστεί νέο Ινστιτούτο. Ήδη είναι γνωστό ότι τα 3 θα κατασκευαστούν στην Ουγγαρία, τη Τσεχία και τη Ρουμανία.

«Το τέταρτο Ινστιτούτο είναι το πιό ενδιαφέρον και θα είναι τι πιό φημισμένο. Ο τόπος του προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί, όμως ελπίζουμε ότι θα είναι η Ρωσία. Οι σχετικές τεχνολογίες στη Ρωσία υπάρχουν και στο προσεχές μέλλον θα προωθηθούν σε τέτοιο επίπεδο, που θα μπορέσουμε να πούμε ότι σ΄αυτό τον τομέα είμαστε πρωτοπόροι στον κόσμο. Αν το μήκος του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων ανέρχεται σε δεκάδες χλμ., με τη βοήθεια συσκευής λέιζερ είναι δυνατή η δημιουργία τέτοιων πεδίων, που η διαδρομή, στην οποία τα σωματίδια επιταχύνονται ώστε να φτάσουν σε επίπεδο παρόμοιων ενεργειών, μπορεί να έχει μήκος μόλις μερικών μέτρων. Πρόκειται για εκπληκτική δυνατότητα μεταφοράς της φυσικής υψηλών ενεργειών στο εργαστήριο οποιουδήποτε Πανεπιστημίου».

Το σχέδιο του Πανεπιστημίου Νίζνι Νόβγκοροντ πέρυσι περιλήφθηκε στην ομάδα των νικητών του Πανρωσικού Διαγωνισμού και πήρε χορηγία της κυβέρνησης της χώρας ύψους 150 εκατ. ρουβλιών (περίπου 5 εκατ. δολάρια).