Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Παγκόσμια Τράπεζα Στα «ύψη» οι τιμές των τροφίμων

 

Σε «επικίνδυνα» επίπεδα έχουν φτάσει οι τιμές των τροφίμων, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα, τονίζοντας ότι από πέρυσι τον Ιούνιο 44 εκατομμύρια άτομα έχουν προστεθεί σε όσους ήδη βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Παρατηρητηρίου των Τιμών των Τροφίμων, οι τιμές βασικών ειδών αυξήθηκαν κατά 15% μεταξύ του Οκτωβρίου 2010 και του Ιανουαρίου 2011.
Καθώς ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων γίνεται ιδιαίτερα αισθητός από τους φτωχούς, οι οποίοι ξοδεύουν περισσότερο από το μισό εισόδημα τους για φαγητό, η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε την
ομάδα του G20 που θα συνέλθει αυτήν την εβδομάδα στο Παρίσι να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την αναταραχή που επικρατεί στην Μέση Ανατολή, αν και διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί και την πρωταρχική τους αιτία.
Η ραγδαία αύξηση των τιμών βασικών ειδών προκάλεσε το 2008 ταραχές σε πολλές χώρες. Εκείνη την εποχή, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε ότι ο αριθμός των ατόμων που ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας έφτανε τα 125 εκατομμύρια.
Στις μέρες μας, οι τιμές δεν έχουν αγγίξει ακόμη ΑΤ αεπίπεδα του 2008, είναικατά 3% πιο χαμηλές, αν και σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 27%..BHMA