Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ:"Φέρνουν φτηνούς εργάτες με ναυλωμένες πτήσεις Καλπάζει η αδήλωτη εργασία στις οικοδομές, απειλούνται απεργίες"

15/02/2011 -Της Ελευθερίας Σωφρονίου

Απώλειες μέχρι και 40 εκ. ευρώ καταγράφονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετησίως, αφού οι εργολάβοι εργοδοτούν κοινοτικούς εργαζομένους προσφέροντάς τους εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς να πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις.

Το ποτήρι ξεχείλισε για τους Κύπριους οικοδόμους, οι οποίοι παρατηρούν το ξένο εργατικό δυναμικό και την εισροή κοινοτικών εργαζομένων -και μάλιστα πολλές φορές με ναυλωμένες πτήσεις-, να τους αντικαθιστά και να αυξάνει την ανεργία στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου υποχρεώνει τους εργολάβους, μέσω των συμβολαίων που υπογράφουν, να εφαρμόζουν για τους εργαζομένους τους τούς όρους των Συλλογικών Συμβάσεων και των Εργατικών Νομοθεσιών στα έργα του δημοσίου, στην οικοδομική βιομηχανία παρατηρούνται κατάφωρες παραβιάσεις.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποίησαν από κοινού ΣΕΚ και ΠΕΟ, ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου και ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου για την έξαρση του φαινομένου της εκμετάλλευσης εργαζομένων -κυρίως κοινοτικών- στον κατασκευαστικό τομέα, κατήγγειλαν τη συστηματική παραβίαση συλλογικών συμβάσεων και την έξαρση της μαύρης αγοράς. Με σκληρή γλώσσα κατήγγειλαν ότι, παρά την οικονομική κρίση και παρά τη μείωση του τζίρου κατά 30% στον κλάδο, ο αριθμός των εργαζομένων στις κατασκευές παραμένει γύρω στις 40.000, όπως και πριν από την οικονομική κρίση, με τη διαφορά ότι σήμερα υπάρχουν 4.000 άνεργοι, που στην πλειοψηφία τους είναι Κύπριοι.
Οι εργολάβοι «ηθικοί αυτουργοί»
====================
Οι Συντεχνίες Οικοδόμων της ΠΕΟ και της ΣΕΚ δήλωσαν έτοιμες για λήψη δραστικών μέτρων, χωρίς να αποκλείουν και τις απεργίες στα εργοτάξια όσων εργολάβων συνεχίζουν να παραβιάζουν τη νομοθεσία, παρά την ενημέρωση που θα τους γίνει. Στο στόχαστρο των συντεχνιών βρίσκονται οι εργολάβοι που, μέσω ιδιωτικών γραφείων εργασίας και υπεργολάβων, εργοδοτούν κοινοτικούς αδήλωτους εργαζομένους, στους οποίους προσφέρουν εξευτελιστικούς μισθούς και δεν τους καταβάλλουν κοινωνικές ασφαλίσεις. Αυτό οδήγησε στην αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, την ώρα που αριθμός των εργαζομένων στη βιομηχανία παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτά πριν από την κρίση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων χάνει 40 εκ. ευρώ ετησίως από τη μη καταβολή Κοινωνικών Ασφαλίσεων. «Πρώτος μας στόχος είναι το καθημερινό ξεσκέπασμα των ενόχων και ιδιαίτερα για τους αναδόχους στα έργα του Δημοσίου. Εκεί όπου εμφανίζονται φαινόμενα παραβίασης των συμβολαίων, θα δίνουμε τα πλήρη στοιχεία των παρανομούντων», επεσήμανε ο κ. Παπανικολάου.
Από την ΟΣΕΟΚ οι κατηγορούμενοι
======================
Σοβαρές επικρίσεις εκτόξευσαν οι συντεχνίες εναντίον της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), καθώς ενώ δηλώνει επίσημα ότι συμφωνεί πως δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν, αρκετοί εργολάβοι που προβαίνουν σε αυτές τις παραβιάσεις είναι μέλη και αξιωματούχοι της ομοσπονδίας. «Με την ομοσπονδία είμαστε σε μία συζήτηση που, δυστυχώς, δεν έχει θετικό αποτέλεσμα λόγω της στάσης που τηρείται από αρκετούς εργολάβους μέλη και μη μέλη της ομοσπονδίας», δήλωσε ο κ. Παπανικολάου.
Στοιχεία για την αδήλωτη εργασία
====================
Αποκαλυπτικά στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία κατά το μήνα Δεκέμβριο 2010 παρουσίασε ο κ. Ιωάννου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε 238 επιθεωρήσεις εργολάβων, οι 24 ήταν αδήλωτοι ως εργολάβοι, χωρίς να καταβάλλουν Κοινωνικές Ασφαλίσεις, και χωρίς να καταβάλλουν ΦΠΑ. Από τους 492 εργαζόμενους 168 ήταν Ε/κ, εκ των οποίων 21 αδήλωτοι, 22 Τ/κ εκ των οποίων 9 αδήλωτοι, 219 κοινοτικοί, εκ των οποίων οι 85 ήταν αδήλωτοι, 65 αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 48 αδήλωτοι και 46 από τους αλλοδαπούς ήταν παράνομα στην Κύπρο.

Ως διά μαγείας εμφανίζονται νεοεισερχόμενοι…
===========================
Ο κ. Παπανικολάου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι πραγματοποιούνται ναυλωμένες πτήσεις φορτωμένες με φτηνό εργατικό δυναμικό, στερώντας από τους άνεργους οικοδόμους την ευκαιρία να εργοδοτηθούν στα εργοτάξια. «Το πρόβλημα είναι ότι την ώρα που ξεκινούν νέα έργα, αντί να προσληφθούν Κύπριοι άνεργοι οικοδόμοι, προσλαμβάνονται νεοεισερχόμενοι, που εμφανίζονται ως διά μαγείας. Αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται», είπε.
Στη φόρα τα ονόματα των εργολάβων
========================
Στη δημοσιότητα είναι διατεθειμένες να δώσουν οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ τα ονόματα των εργολάβων που εργοδοτούν αδήλωτους εργαζομένους. «Δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε ονόματα. Από σήμερα, όποιον εργολάβο έχει αναλάβει έργο του Δημοσίου και ενώ του λέμε ότι παραβιάζει τη νομοθεσία, κλείνει τα αφτιά του, θα τον καταγγέλλουμε στη Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας και θα ανακοινώνουμε το όνομά του στον Τύπο», σημείωσε.
πηγή

Η ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΔΙΩΝ

Iris Apartments

Iris Apartments
Κάντε κλίκ στην εικόνα για να επισκεφθείτε το site

ICE WORLD - ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ICE WORLD - ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ