Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Υπογραφές μέχρι την Τρίτη αν θέλετε τη δόση, προειδοποιεί ο Γιούνκερ


Εντείνονται οι πιέσεις προς τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με την παροχή έγγραφων δεσμεύσεων για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Ρητή διαβεβαίωση από τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ζήτησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι αρχηγοί των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση «θα κάνουν το καθήκον τους», σημειώνοντας εκ νέου ότι οι γραπτές δεσμεύσεις, οι οποίες ζητούνται, αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του στους ξένους δημοσιογράφους, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, ο Λουκάς Παπαδήμος επεσήμανε ότι το ζήτημα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων πρέπει να επιλυθεί οπωσδήποτε έως το τέλος του μήνα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της έκτης δόσης.

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. «Θα συζητήσουμε την εκταμίευση της έκτης δόσης και είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι, ως τότε, θα είμαστε σε θέση να αποφανθούμε θετικά σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι ως την επόμενη Τρίτη σε θέση να δώσουν το πράσινο φως για την καταβολή ενός δανείου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα. «Είμαι αρκετά αισιόδοξος για τη δυνατότητα να δοθεί μια θετική γνώμη» με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής Ένωσης (Eurogroup) την ερχόμενη Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο ο Γιούνκερ, στο τέλος μιας συνομιλίας του με τον κ. Παπαδήμο.

Το Eurogroup και το ΔΝΤ έχουν θέσει έναν όρο για την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Θέλουν τα κύρια ελληνικά κόμματα -ιδιαίτερα οι σοσιαλιστές και οι αντιπολιτευόμενοι συντηρητικοί - να δεσμευθούν γραπτώς ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται.

«Θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι την άποψη η οποία εκφράζεται από τον καινούριο πρωθυπουργό της Ελλάδας» για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις «την συμμερίζονται πλήρως οι κύριοι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Γιούνκερ. «Πιστεύω πως αυτό θα γίνει ως την ερχόμενη Τρίτη με διαφανή τρόπο και στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να πάρουμε μια απόφαση», πρόσθεσε.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πάντως ότι το πράσινο φως της ευρωζώνης για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου, αν επιβεβαιωθεί, δεν θα αφορά παρά το τμήμα της που χρηματοδοτείται από τη νομισματική Ένωση, δηλαδή τα δύο τρίτα του συνολικού ποσού των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα χρειαστεί επίσης η χωριστή έγκριση του ΔΝΤ.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντάται με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αργά σήμερα το απόγευμα στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού νομισματικού θεσμού, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, πρόκειται για μια «ιδιωτική επίσκεψη» χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Πιέσεις στο Αντώνη Σαμαρά και από Ολλανδία - Γερμανία

Την ίδια ώρα, την έγγραφη δέσμευση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για την εφαρμογή της πολιτικής που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ξεκαθαρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εκταμιευθεί η έκτη δόση. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι πρέπει να υπάρχει και η δέσμευση του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο, το να λες ότι οι δηλώσεις σου αρκούν. Θέλουμε την υπογραφή αυτού του κ. Σαμαρά, αλλιώς δεν θα πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση» φέρεται να δήλωσε ο Κεες ντε Γιάγκερ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL 7.

Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ χαρακτήρισε ως θέμα σοβαρότητας την υπογραφή που ζητείται από τον αρχηγό της ΝΔ. Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Χόγιερ εξέφρασε την εκτίμηση του στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου και παρατήρησε πως το πλεονέκτημα της κυβέρνησής του είναι ότι βασίζεται σε πολλές πολιτικές δυνάμεις, το μειονέκτημα, όμως, είναι σε ποιο βαθμό θα τη στηρίξουν τα δύο μεγάλα κόμματα και γι' αυτό κατανοεί την επιμονή για την υπογραφή του Α. Σαμαρά.

ΝΔ: Δεν έχει υποβληθεί αίτημα για υπογραφή Σαμαρά

Η ΝΔ μένει στις πέντε θεσμικές και πλήρεις ενέργειες, με τις οποίες έχει δημοσίως δεσμευτεί ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, υποστήριξε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης. «Δεν έχω να προσθέσω κάτι πάνω στο θέμα της υπογραφής που ζητείται από τον κ. Σαμαρά» συμπλήρωσε. Επίσης, ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικό με υπογραφή του κ. Σαμαρά.

Στο ζήτημα της υπογραφής Σαμαρά, που έχει προκύψει, αναφέρθηκαν την Τρίτη και αρκετά στελέχη της ΝΔ, με τον βουλευτή Γ. Βλάχο να δηλώνει στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ πως «αν η υπογραφή του Α. Σαμαρά έχει την έννοια της τιμωρίας ή της έλλειψης εμπιστοσύνης, πρέπει να καταλάβουν οι ευρωπαίοι ότι δεν μιλούν πια με τον κ.Παπανδρέου, που, όπως λένε οι ίδιοι, τους εξαπάτησε με την μονομερή του πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα, αλλά μιλούν με άλλους ανθρώπους. Μιλούν με ένα νέο πρωθυπουργό και με τρία κόμματα που στηρίζουν μια κυβέρνηση για συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένο χρόνο».

«Αν πρόκειται κανείς να μας ταπεινώσει για να πάρουμε την 6η δόση, να ταπεινωθούμε. Αλλά, θα πρέπει να μας διαβεβαιώσουν ότι ταπεινωνόμαστε για έναν ανώτερο σκοπό», δήλωσε στον ίδιο σταθμό ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Ζώης, ενώ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε στο Βήμα FM:

«Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει σύντομα μια λογική και γρήγορη απεμπλοκή. Η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια των εταίρων μας και των οργάνων της ΕΕ. Τα πολιτικά κόμματα, λοιπόν, είναι παντού στον κόσμο φτιαγμένα - όπως και τα κράτη-έθνη - γύρω από σύμβολα. Επομένως, περιμένει κανείς από ένα κόμμα και ένα κράτος να δίνει μια μάχη συμβολισμών όταν χρειάζεται. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η δέσμευση η πολιτική σε στόχους και στρατηγικές, έχει δοθεί από αυτήν την κυβέρνηση και κάνουν λάθος ευρωπαϊκά όργανα να επιμένουν σε μια λογική συμβολισμών. Νομίζω ότι οι εταίροι κάνουν ένα πολιτικό λάθος και το τραβάνε λίγο περισσότερο από όσο πρέπει».

πηγή: tvxs.gr