Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Κατάσταση συναγερμού στην Ευρωζώνη λόγω Ιταλίας, Ελλάδας και... EFSF

Του Γιάννη Αγγέλη
Το έδαφος της ευρωζώνης έχει αρχίσει να "τρέμει" σύμφωνα με χθεσινοβραδινό σχόλιο υπουργού οικονομικών χώρας-μέλους του "σκληρού πυρήνα" της περιοχής του Ευρώ, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

Την ίδια ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συγκεντρώνονταν στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία και να καταγράψουν τα "βήματα" που επιχειρούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να κινηθούν οι αποφάσεις της 26 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο και την Φρανκφούρτη γίνονταν γνωστά τα αποτελέσματα της δημοπρασίας του EFSF για την συγκέντρωση 3 δισ. ευρώ που είχε αναβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Και τα νέα δεν ήταν καλά... Το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου που εκδόθηκε "πληρώθηκε" με 3,59%, επιτόκιο υψηλότερο του προσδοκώμενου, παρά τα ΑΑΑ της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Οργανισμού και το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν ελάχιστα πάνω από τον στόχο.

Την ίδια ώρα στην Ιταλία η κυβέρνηση ανακαλούσε τις δημοπρασίες εντόκων, καθώς τα spreads της γειτονικής χώρας ξεπερνούσαν πλέον το όριο πάνω από το οποίο το χρέος της χώρας δύσκολα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί σε ανεκτά επίπεδα.

Η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ένα υπόλοιπο χρέους μέχρι 31/12/2011 που ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ!

Μέσα σ΄ αυτό το "σκηνικό" η ΕΚΤ, όπως φάνηκε από τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, προχώρησε σε διπλασιασμό (!) των αγορών κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα στην Αθήνα τα δύο κόμματα που συμφώνησαν να συγκροτήσουν από κοινού κυβέρνηση για την προώθηση της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου απέρριπταν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο Λ. Παπαδήμος (όπως είχε αποκαλύψει χθες το Capital.gr) για την συγκρότησή της, δηλαδή την συνάρτηση του χρόνου ζωής της κυβέρνησης με την ολοκλήρωση του έργου που θα της ανατεθεί και την συγκρότηση κυβερνητικού επιτελείου που να μπορεί να προωθήσει το συγκεκριμένο έργο.

Μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε γίνει γνωστό αν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο επίπεδο αυτό, αλλά μέχρι αργά χθες βράδυ οι "επαφές" για την συμμετοχή του Παπαδήμου στην κυβέρνηση δεν είχαν καταλήξει "πουθενά".

Όλα αυτά... τάραξαν την συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup το οποίο κατέληξε σε "κόκκινο συναγερμό" για την Ιταλία και ένα νέο τελεσίγραφο στην Αθήνα ότι πέραν την συγκρότησης κυβέρνησης οι Παπανδρέου - Σαμαράς πρέπει να δεσμευθούν εγγράφως για την υποστήριξη της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου...

Από την πλευρά του υπουργού οικονομικών της Ολλανδίας, πάντως, υπήρξε η άτυπη προειδοποίηση ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. καθώς η κατάσταση τείνει να ξεπεράσει τα όρια αντοχής της Ευρωζώνης.

Στην κατεύθυνση αυτή ακούγεται ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι πιέσεις προς την Γερμανία για την έμμεση (μέσω της χρησιμοποίησης μέρους των κεφαλαίων του EFSF και του ΔΝΤ) μόχλευση του Ταμείου διάσωσης.

πηγή