Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΙΤΑΛΙΑ: Θα διδάσκεται το Ισλάμ στα σχολεία, γιατί «τα σχολικά μαθήματα πρέπει πλέον, να αντικατοπτρίζουν το πολυεθνικό πληθυσμό», σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας




Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Francesco Profumo πυροδότησε μια διαμάχη αυτή την εβδομάδα όταν πρότεινε το Ισλάμ να διδάσκεται στα δημόσια σχολεία, παράλληλα με την παραδοσιακή διδασκαλία του Ρωμαιοκαθολικισμού.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Profumo δεν ανέφερε στην πραγματικότητα τη λέξη Ισλάμ. Πουθενά στις ειδήσεις δεν ακούστηκε η λέξη "Ισλάμ" ή "μουσουλμάνοι". Υπουργοί και καρδινάλιοι και εκπρόσωποι αναφέρονται σε μαθητές "από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες και θρησκείες" και μιλάνε για ένα "πιο πολυεθνικό" "πολυπολιτισμικό" πρόγραμμα σπουδών.

Με δεδομένο ότι οι Ινδουιστές, οι Βουδιστές και οι Εβραίοι δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ο υπουργός (χωρίς να το πει) ξεκάθαρα αναφέρεται σε Μουσουλμάνους, ειδικά Μουσουλμάνους από την Τυνησία, τη Λιβύη, το Μαρόκο, και την Αλβανία, ο αριθμός των οποίων έχουν αυξηθεί στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.


Ιδού τι είπε στην πρώτη ανακοίνωση του την Τρίτη, όπως αναφέρθηκε από την AKI:

«Τα σχολικά μαθήματα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τον πολυεθνικό πληθυσμό», λέει ο υπουργός.

Η διδασκαλία της θρησκείας και άλλα θέματα στα σχολεία της Ιταλίας θα πρέπει να αναθεωρηθούν για να είναι σχετικά με τους μετανάστες και τα παιδιά τους που ζουν στη χώρα, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Παιδείας Francesco Profumo.

«Υπάρχουν μαθητές στα σχολεία μας, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες και θρησκείες», δήλωσε ο κ. Profumo, εγκαινιάζοντας μια νέα βιβλιοθήκη στη Ρώμη.

«Θα πρέπει να ανανεώσουμε το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά και το μάθημα της γεωγραφίας (;) ώστε να το αντικατοπτρίζει αυτό».

"Το παραδοσιακό σχολικό πρόγραμμα της Ιταλίας χρειάζεται μεταρρύθμιση προκειμένου να γίνουν τα ιταλικά σχολεία"πιο ανοιχτά, πιο πολυεθνικά και ικανά να αντανακλούν τον κόσμο",δήλωσε ο κ. Profumo (φωτο).


Ο Profumo, μάλιστα, για να δικαιολογήσει την εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" τόνισε ότι η Μεσόγειος ήταν πάντα ένα "σταυροδρόμι λαών και θρησκειών".


Τη Δευτέρα, επισκέφτηκε μια τάξη σχολείου στην Ιταλία, όπου το 50 τοις εκατό των μαθητών ήταν από άλλες χώρες, είπε.
Η ένταξη (ενσωμάτωση) των μη-Ιταλών μαθητών στα ιταλικά σχολεία έχει γίνει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα τα τελευταία χρόνια, καθώς ο αριθμός των μεταναστών συνεχώς αυξάνεται. Περίπου 4,6εκατομμύρια ή το 7,5 τοις εκατό του πληθυσμού είναι αλλοδαποί στην Ιταλία, σύμφωνα με την κεντρική στατιστική υπηρεσία Istat.

Κατά τη διάρκεια της συντηρητικής κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απεχώρησε το Νοέμβριο του 2011, ο μικρός εταίρος του συνασπισμού του, το αντι-μεταναστευτικό κόμμα Λίγκα του Βορρά πρότεινε να επιτραπεί στα σχολεία να έχουν ξεχωριστές τάξεις για τα παιδιά των μεταναστών που δεν μιλούν την Ιταλική γλώσσα ή αποτυγχάνουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ιταλικά δημόσια σχολεία.

Οι εκπρόσωποι των μεταναστών,η κεντροαριστερή αντιπολίτευση και καθολικοί εκκλησιαστικοί ηγέτες επέκριναν το σχέδιο της Λίγκας του Βορά, η οποία επίσης ήθελε οι σχολικές τάξεις να περιέχουν ένα «αναλογικό» αριθμό Ιταλών και αλλοδαπών μαθητών. (σχ. ΚΟ: Τόσο "ρατσιστική" και "αντιχριστιανική" πρόταση, που να την αντέξουν...)

Πολλοί ιεράρχες του Βατικανού πάντως, εκφράστηκαν με διφορούμενο τρόπο για τη πρόταση του Profumo. Ο καρδινάλιος Gianfranco Ravasi, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη«καινοτομία», κατέστησε σαφές ότι η θρησκευτική εκπαίδευση στην Ιταλία πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στην ιστορία και το δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας:

Ο Ravasi είπε «είναι σημαντικό που καινοτομούμε στις μεθόδους», προσθέτοντας «το Ευαγγέλιο και οι μεγαλύτερες χριστιανικές διδασκαλίες θα συνεχίσουν να βρίσκονται στη διδασκαλία, αλλά υπάρχει πάντα χώρος για να δεχθούμε αλλαγές μέσα στην κοινωνία, τους καιρούς και τον πολιτισμό».

Άλλοι όμως εκφράστηκανπιο καθαρά:

«Η διδασκαλία του Καθολικού δόγματος είναι στα σχολικά προγράμματα, επειδή η Ιταλική Δημοκρατία αναγνωρίζει την αξία της θρησκείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχές του καθολικισμού αποτελούν μέρος της ιστορικής κληρονομιάς του ιταλικού λαού», ανέφερε ο Orazio Ruscica, πρόεδρος του Ιταλικού Ανεξάρτητου Συνδικάτου Θεολόγων(SNADIR).

«Ο υπουργός τονίζει ότι η Μεσόγειος ήταν πάντα ένα "σταυροδρόμι λαών και θρησκειών", αλλά αυτή του η δήλωση είναι είτε αφελής είτε ανειλικρινής», συνέχισε ο Ruscica. «Η Μεσόγειος ήταν ένα "σταυροδρόμι" θρησκειών, μόνο και μόνο διότι οι μουσουλμάνοι κατακτητές και πειρατές την διέσχιζαν για να δολοφονήσουν, να λεηλατήσουν, να ληστέψουν,να βιάσουν και να πάρουν σκλάβους και να αναγκάσουν, δια του ξίφους, τους χριστιανούς να ασπαστούν το Ισλάμ».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή